de makers



De schrijfster: Jona Dekker
Freelance cultuurjournalist en schrijver Jona zoekt niet HET nieuws, maar IETS nieuws. Ze schrijft het liefst reportages, interviews en achtergrondverhalen, of werkt samen aan producties (artikel / boek / film / expositie / voorstelling) met andere schrijvers, fotografen, kunstenaars en vormgevers. Jona zoekt nieuwe vormen van journalistiek, maar heiligt het idee dat journalistiek inhoudelijk moet zijn, op waarheid gebaseerd, moet prikkelen en ons iets moet leren over de wereld. Aan het denken moet zetten. Maar ook mag ontroeren, mag inspireren en verrassen.

Van een afgestudeerd kunstenaar met een passie voor schrijven en ‘de wereld’, heeft Jona Dekker zich de afgelopen vijf jaar ontwikkeld tot een wereldse schrijver met een passie voor kunst en cultuur. Sinds 1 juli 2008 werkt ze als freelance cultuurjournalist en tekstschrijver vanuit haar eigen kantoor in Amsterdam-Noord. Daarvoor deed ze ervaring op in een aantal tijdelijke functies bij dagbladen en een tijdschriften. Van verslaggeven voor de regionale Twentsche Courant Tubantia tot het schrijven van kunst- en theaterrecensies voor landelijk dagblad Sp!ts. Van het selecteren van hapslikweg-nieuws voor Metro tot aan het grondig herschrijven en redigeren van diepgaande reisreportages voor reisglossy Columbus.

www.jonadekker.nl

De fotograaf: Tryntsje Nauta 
Tryntsje maakt sociaal documentaire portretseries. De mens vormt altijd het uitgangspunt in haar werk. In haar fotografie doet zij visueel onderzoek naar de manier waarop mensen zichzelf, door middel van lichaamstaal, naar de buitenwereld toe presenteren. Ze is gefascineerd door de steeds veranderende identiteit van de mens. Dit is een thema dat vaak in haar werk terugkomt. De mensen die Tryntsje heeft geportretteerd zijn in een fase van hun leven waar hun sociale identiteit aan verandering onderhevig is. Door opgroeien en ouder worden veranderd hun leven en het zelfbeeld en ontstaat er een innerlijke strijd tussen het oude en het nieuwe. In portretten laat zij zien hoe dit zich naar buiten manifesteert in een gelaatsuitdrukking of een pose.

In de serie kinderportretten manifesteert zich dit in de enerzijds volwassen zelfbewuste blik die de kinderen tonen, maar tegelijkertijd de kinderlijke kwetsbaarheid die erdoorheen sijpelt. De serie ‘Jan’ gaat over haar vader die bijna zijn leven lang boer is geweest en nu aan het afbouwen is met zijn bedrijf. Tryntsje portretteert hem in deze veranderende tijd en kijkt wat voor nieuwe invulling hij geeft aan zijn leven.

Op dit moment werkt Tryntsje aan een serie over de studenten van het Maritiem Instituut Willem Barentsz, de hogere zeevaartschool, op Terschelling. Tryntsje doet onderzoek naar de invloed van het uniform en de uniforme omgeving op deze jonge mensen, die een leeftijd hebben waarin ze hun identiteit ontwikkelen en versterken. Samen met muzikant Meindert Talma werkt ze aan een fotoboek en een album.

Tryntsje werk grotendeels aan deze autonome projecten, en werkt daarnaast in opdracht van verschillende culturele instellingen.

www.tryntsje.nl